· 

Indonesische stoofpot in de Dutch oven Big Green Egg

Koken in de Dutch oven (gietijzeren pan) is leuk! Als je toch van plan ben om een zondagmiddag in de tuin te gaan zitten en lekker wil eten rond een uurtje of half 7; dan adviseer ik je het volgende menu; 
Indonesisch stoofpotje met rijst en komkommer/radijs in zoet/zuur. 
Begin rond 14:00 uur met de voorbereidingen;
- Snij de ui in wat grovere stukjes dan dat je de ui snippert.
- Snij de knoflook fijn.
- Snij de tomaten in blokjes. 
- Snij het vlees in blokjes van ca. 3 x 3 cm
- rasp de gember 
- Kneus de limongrass en snij in drieën 

Steek de Big Green egg aan en breng de temperatuur naar 180 graden directe hitte. Zet de pan op het rooster. Doe roomboter in de pan, laat heet worden en braad in gedeeltes het vlees aan. Voeg steeds weer nieuwe roomboter toe als je een nieuw gedeelte van het vlees aanbakt. Zet het vlees apart en voeg weer een klontje boter toe. Bak de ui glazig en voeg de knoflook en gember toe en bak heel even mee. Voeg de tomaten, sambal, lemon grass en vlees toe en roer goed door. Voeg de ketjap manis en het water toe en breng aan de kook.Breng op smaak met peper. 
Haal de pan van het rooster en plaats de Big Green Egg ConveGGtor voor indirecte hitte en breng de temperatuur terug naar 150 graden. Laat drie uur pruttelen. Verdampt het vocht te snel, voeg wat water toe. Is de saus na 2,5 uur te dun, haal dan het laatste half uur de deksel van de pan. 
Kook in het laatste half uur de rijst. Maak een uur van de voren de komkommer/radijsjes. 
Snij de helft van de komkommer in de lengte en haal de zaadlijsten er uit met een lepel. Snij in halve maantjes. Snij de radijsjes in kwarten. Roer er 4 eetlepels witte wijn azijn, 4 theelepels suiker en een snufje zout doorheen. Roer af en toe door. 
Haal de lemon grass uit de pan. Schep alles op een bord en Eetsmakelijk !!

Ingrediënten voor 4 personen;
- 1 kilo runderriblappen 
- 2 vlees tomaten 
- 2 uien
- 4 knoflooktenen 
- 2 stengels lemongrass
- 2 centimeter gember 
- 175 ml ketjap manis
- 250 ml water
- twee flinke eetlepels sambal 
- halve komkommer 
- bosje radijsje 
- 2 kopjes rijst 
- peper en zout

Note; dit gerecht kan ook zonder bbq gemaakt worden. Braad het geheel aan op het fornuis in een geschikte braadpan voor in de oven (kan ook in de Dutch oven). Zet daarna de pan in de oven voor 3 uurop 150 graden. 
Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Nils (zondag, 10 april 2022 21:00)

    Wat een heerlijk recept.