· 

Hele kip op blik met gebakken groenten van de Big Green Egg

Gisteren voor het eerst een hele kip op de Big Green Egg gemaakt. Het was verassend lekker en makkelijk te maken. Twee bestaande recepten gecombineerd tot 1 recept. 

De kip heb ik online besteld bij de Meatlovers. Het recept heb ik ook van deze site afgehaald. Al het vlees wat ik bereid op de Big Green Egg bestel ik bij de Meatlovers. De kwaliteit van het vlees is echt fantastisch. Naast het recept van Meatlovers heb ik als aanvulling het recept uit het grote boek; Modus Operandi, gehaald. Dit boek mag niet ontbreken in de boekenkast van een Big Green Egg liefhebber :) 

Recept hele kip op bierblik

 

Breng een halve liter water aan de kook en voeg alle ingrediënten eraan toe. Als het zout en de suiker helemaal zijn opgelost, voeg je de twee liter ijskoud water toe. Leg de kip in de pekel, dek af met huishoudfolie en laat drie uur staan.

Spoel de kip goed af onder stromend water en dep het vervolgens droog. Maak de huid van de kip rondom los met je vingers. Schep 2 eetlepels Chicken Eastern Delight rub (by Marcel Maassen) van The Meatlovers in een kommetje en giet er wat zonnebloemolie bij zodat het een papje wordt. Kruid de kip onder de huid met dit papje.

Wrijf de kip op de huid in met olie en bestrooi deze daarna met de rub. BBQ gereed maken voor indirect grillen bij een temperatuur van circa 170 graden. Giet een derde deel van het bier uit het blikje en stop er wat kruiden in (rozemarijn, tijm, kaneel, et cetera). Zet het bierblikje in de BBQ op een lekschaal en laat het bier tien minuten heet worden.

Leg – als je een rooksmaak wilt hebben – nog een blokje rookhout in de kolen. Plaats dan de kip over het blikje met de poten naar beneden. Die poten vormen met het blikje een driepunt, zo valt de kip niet om. Is de kip nog opgebonden met touw, verwijder dat touw dan eerst.

Laat de kip garen tot een kerntemperatuur van circa 78 graden. Hoe heter, hoe krokanter het vel en hoe droger het vlees.

 

Ingrediënten 

 • maïskip
 • 1 busje Chicken Eastern Delight rub (by Marcel Maassen)
 • 1 blik bier
 • 1 laurierblad
 • 10 zwarte peperkorrels
 • 10 jeneverbessen
 • 4 tenen knoflook
 • 1 kwart citroen
 • 40 gr bruine basterdsuiker
 • 100 gr zout
 • 2.5 l water
 • 3 takjes tijm
 • 3 takjes rozemarijn

De groente om de kip heen

 • 500 gram krieltjes (gehalveerd)
 • 1 ui (in grove stukken gesneden)
 • 1 gele paprika (in grove stukken gesneden)
 • 1 rode paprika (in grove stukken gesneden)
 • 2 tomaten (in grove stukken gesneden)
 • citroen (in kwarten gesneden)
 • 4 teentjes verse knoflook (schoongemaakt en klein gesneden)
 • 1 takje tijm
 • 1 takje rozemarijn
 • 2 el olijfolie
 • peper en zout naar smaak

Als de kip met het blik in de druippan staat verdeel je het groentemengsel om de kip heen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0